Publikacija
Grocka

UMETNIČKA LIVNICA

UMETNIČKA LIVNICA "VOŽDOVAC" BRAĆA JEREMIĆ

Povratak na listu organizacija
Adresa: 11224 Vrčin, Kragujevački put 143 Telefon: 011 / 80 54 122 011 / 80 54 123 Faks: 011 / 80 54 123 E-mail: info@livnica-jeremic.co.yu Web: www.livnica-jeremic.co.yu
PRVA SRPSKA UMETNIČKA LIVNICA

Tradicija nastala davne 1927. godine, iznedrila je monumentalna i unikatna dela srpskog livarstva te postala deo umetničke baštine, ne samo Balkana već i Evrope, pa i Amerike, na ponos osnivača i prvog vlasnika: Miodraga Miće Jeremića.

Ova prva srpska umetnička livnica, nastala u Beogradu, na Voždovcu, već bezmalo ceo vek bavi se umetničkim livarstvom, odnosno livenjem obojenih metala i legura. Pored monumentalnih spomenika, umetnička livnica “Braća Jeremić, poznata je i po manjim formama: vajarske skice (umanjeni spomenici ), dopojasni vajarski portreti ( polufigura ), reljefi, bareljefi, plakete i sve vrste odličja za razne manifestacije ( kulturne, sportske, estradne ), kao i natpisne ploče i sl.

Duga i plodonosna istorija obogaćena je saradnjom sa najpoznatijim umetnicima koje je izndedrilo ovo podneblje. Njihova autorska dela nastala u saradnji sa umetničkom livnicom “ Braće Jeremić” govore glasnije i odjekuju snažnije od svakog napisanog slova, ali ipak, pomenimo neke od njih: Augustinčić, Kršinić, Ivan Meštrović, Toma Rosandić, Lojze Dolinar, Sima Roksandić, Rade Stanković, Ostoja Mirko, Drinka Radovanović, Pavle Pejović i mnogi drugi... kao i učenik čuvenog Augstinčića, Tome Serafimovski koji je po mnogim kritičarima ali i samim stvaraocima, jedan od najvećih vajara današnjice i koji se već svrstao u red “besmrtnika”.

Sva dela ove umetničke livnice predstavljaju svojevrsene večne postamente i okamenjeni trenutak istorije koju su njeni majstori uspeli pretočiti u blistave spomenike,a među najsjajnim takvim primerima su:

“Konji vrani” – kompozicija ispred  skupštinskog zdanja u Beogradu sa svim livenim delovima u samoj zgradi ( figure, biste, lusteri, vandarmi, kvake... ). Kralj Aleksandar na konju u Nišu i u  Ljubljani, simbol Beograda – beogradski “Pobednik” i još 6 dela koje je Meštrović odneo u Ameriku pre II sv. rata, Orlovi – tri najveće skulpture ptica ikad postavljenih u svetu u Lusaki, Majka Tereza u Nirnbergu i u Skoplju, spomenik kruševačkoj republici u Kruševu, spomenik Svetom Savi i Bogorodici Ljeviškoj u Zvorniku, najveća stajaća figura u brozni postavljena u XX veku – serdar Janko Vukotić u Mojkovcu, Kralj Nikola I Petrović na konju u Nikšiću..., a ovaj kratki prikaz završićemo sa radovima Tometa Serafimovskog – dvojna figura svete braće Ćirila i Metodija u Beogradu, Sveti Kliment u u Ohridu, “Ruke” u Nirnbergu,”Ptice” u Skoplju, polufigura Ljudevita Gaja postavljena u centru Zagreba, i Majka Tereza za crkvu Svete Majke Tereze u Rimu,  izrađena za potrebe Vatikana.

Pored znamenitih vajara, saradnja sa vrhunskim arhitektima,dizajnerima, modelarima, alatničarima, graverima izrodila je majstorskim delima koja krase mnoge enterijere i eksterijere, kao i elementima eksluzivnog komadnog nameštaja i sl.

Izrada galerijskih komada male plastike i maketa spomenika, replike poznatih majstora za fontane i holove u tehnici “izgubljenog” voska, livenje mašinskog liva za potrebe velikih evropskih kompanija, brodogradilišta, elektrana...odavno predstavljaju sastavni deo ponude ove umetničke livnice koja je i naš najveći proizvođač grobljanske galanterije ( slova, ramovi za slike, krstiva... ).

Na početku 20.og veka, čika Miću Jeremića,osnivača livnice, dnevni list “Politika” opisala je kao “majstora umetničke duše”...takav epitet zadržali su i njegovi naslednici, a da je duša ostala čista i uvek spremna da pomogne nevoljniku, svedoči i učešće u nebrojenim humanitarnim, naučnim i medijskim akcijama od kojih izdvajamo  “Podignimo avalski toranj”, kao i podršku našim najboljim sportistima pod sloganom: TIM KOJI  POBEĐUJE!
UMETNIČKA LIVNICA UMETNIČKA LIVNICA UMETNIČKA LIVNICA
Povratak na listu organizacija