Publikacija
Grocka

SZR za izradu narodnih nošnji i opanaka “KIRI”

SZR za izradu narodnih nošnji i opanaka “KIRI”

Povratak na listu organizacija
Adresa: Kaluđerica, ul.7.Jula II levi prilaz 3 A Telefon: 063 / 2008-25 Web: www.opanci.com www.narodnenosnje.rs www.opanci.rs
JELEK, ANTERIJA I...

“..i opanci, po tome se znaju Srbijanci”. Reči su narodne pesme koja je vremenom postala nezabilazni deo svakog slavlja i veselja, ali i folklora ove zemlje. Ali, ova pesma je samo delimično u pravu. U to smo se uverili kada smo posetili najpoznatiju i najstariju opančarsku radnju u našoj zemlji, a možda i na Balkanu.

Zadivljeni šarenilom, bogatstvom i lepotom boja narodnih nošnji iz Šumadije, Pirota, Vlasotinaca, Crne Gore, Hercegovine, Glamoča, Dubrovnika, Dalmacije, Slavonije, Korduna... kao i nezaobilaznim kožnim opancima – svojevrsnim “brendom” ovog podneblja, bili smo sigurni – majstor Mijomir Aleksić Kiri, vlasnik opančarske radnje “Kiri”, radi jedan od najlepših mogućih poslova.

Jer svakoga dana biti okružen tim narodnim blagom koje je stvarano vekovima i svojim rukama uvećavati to blago i nove i nove generacije upoznavati sa nošnjama i načinom života predaka, sasvim sigurno ispunjava dušu čoveku i čini mu rad i lakim i lepim.
Proizvodni program opančarske radnje “Kiri” danas čine:
  • kvalitetni kožni opanci ( različitog dizajna i oblika )
  • narodne nošnje ( svih krajeva i regija Balkana )
  • suveniri ( opančići, šajkačice, bookmarkeri, privesci za ključeve i kola.. )


Kada je daleke 1929. godine Mijomirov deda, tada mladi majstor Dušan, otvorio opančarsku i obućarsku radnju u Umčarima, verovatno nije ni slutio da će iza njega ostati tri generacije opančara... i to kakvih! Danas Dušanov naslednik, uz pomoć 10 zaposlenih radnika stiže da svoju robu isporuči na 5 kontinenata! Najpoznatija je naša radnja u dijaspori! Gotova sva kulturno umetnička društva koja su postojala i postoje u Srbiji, izradu svojih narodnih nošnji poverila su majstorskoj radionici "Kiri"

Stara porodična kuća u Umčarima koja datira sa početka 20.veka trenutno je u fazi restaruacije i u njoj će uskoro za posetioce biti otvoren mali etno muzej, sa originalnom radionicom i rukotvorinama iz 1929. god, mala narodna pekarica, kao i prodavnica suvenira. Opančarska radnja “Kiri” – kuća domaćinska!

SZR za izradu narodnih nošnji i opanaka “KIRI” Gallery image 0 SZR za izradu narodnih nošnji i opanaka “KIRI” Gallery image 1 SZR za izradu narodnih nošnji i opanaka “KIRI” Gallery image 2
Povratak na listu organizacija