Publikacija
Grocka

UMETNIČKA LIVNICA

UMETNIČKA LIVNICA "VOŽDOVAC" BRAĆA JEREMIĆ

Povratak na listu organizacija
Adresa: 11224 Vrčin, Kragujevački put 143 Telefon: 011 / 80 54 122 011 / 80 54 123 Faks: 011 / 80 54 123 E-mail: info@livnica-jeremic.co.yu Web: www.livnica-jeremic.co.yu
MIODRAG MIĆA JEREMIĆ Osnivač i prvi vlasnik
Sadašnji vlasnici – Braća Pavle i Slobodan Jeremić, rukovode livnicom.
Sinovi sadašnjih vlasnika, naslednici i radnici livnice – Predrag i Miodrag još uvek se uče svim tajnama kako bi mogli da preuzmu porodični posao.
Gordan Radenković, dugogodišnji porodični prijatelj braće Jeremić na mestu izvršnog direktora.

Umetnička livnica “Voždovac”, braće Jeremić iz Beograda, najstarija i najpoznatija livnica ove vrste u Srbiji, osnovana je 1927. godine, od strane uglednog preduzetnika i domaćina sa Voždovca, g.dina Miodraga Miće Jeremića – oca sadašnjih vlasnika, braće Pavla i Slobodana Jeremića.

U livnici  “Voždovac” ili kako je to u narodu odomaćeno - u livnici “Braća Jeremić”, čika Mića Jeremić izradio je dela koja su i danas ponos, ne samo srpskog livarstva, već ona svojom lepotom i istorijskim značajem samih objekata umetničkog prikaza predstavljaju nezaobilazan deo balkanske, evropske, pa i svetske umetničke baštine. Njihova vrednost iskazana je pre svega kroz radove i projekte svetski priznatih vajara sa naših prostora,sa kojima je tokom 82 godine svog postojanja, umetnička livnica “Braća Jeremić”, imala više nego uspešnu saradnju.
Od svog osnivanja, do danas, livnica je imala i još jednu značajnu aktivnost, ona je tradicionalni sponzor, pokrovitelja pa i pokretač mnogobrojnih humanitarnih, naučnih, kulturnih, istorijskih i sportskih manifestacija i akcija. A takva praksa biće nastavljena i ubuduće, jer kuća domaćinska da bi bila to što jeste i takva i ostala, deo svoga blaga podeliće bratski i puna srca sa drugima.
A tradicija koju je daleke 1927. godine započeo čika Mića i koja evo živi i razvija se skoro ceo vek, biće nastavljena radom novih generacija Jeremića, Predragom, Miodragom i njihovim sinovima – najmlađim potomcima sada već čuvenog čika Miće.
 - MIODRAG MIĆA JEREMIĆ
Povratak na listu organizacija