Publikacija
Grocka

OPŠTINA GROCKA - Turizam

Dunav, blago zatalasani tereni, voćnjaci i vinogradi, zelene padine obližnjeg Kosmaja i Avale, te blaga i prijatna klima, doveli su u Grocku veliki broj žitelja glavnog grada koji su ovde izgradili više od 7.000 vikend kuća i koji svoje slobodne trenutke sa uživanjem provode u ovom prelepom kraju. Uživanje njih i njihovih gostiju biće svakako još veće kada se okonča projekat uređenja priobalja na kome su prvi koraci učinjeni uređenjem arheološkog nalazišta u Vinči. U turističkoj ponudi grada Beograda posete ovom nalazištu se organizuju svakog vikenda turističkim brodom “Trajan” koji kreće sa savskog pristaništa u Beogradu.

Sportskim ribolovcima na raspolaganju su pogodna mesta za ribolov na obali Dunava i gročanskoj adi, a i njihove kolege lovci svoju veštinu mogu da isprobaju u lovištima bogatim sitnom divljači, na potezu Dubočaja, prema Dražnju, Begaljici, Umčarima, Pudarcima, Brestoviku i Kamendolu.

U Grockoj se, pored najznačije turističke manifstacije “Gročanskih svečanosti”, tokom godine održava još nekoliko značajnih događaja koja bogatstvom i karakterom programa privlače sve veću pažnju posetilaca iz zemlje i inostranstva. Jednu od njih ogranizuje Udruženje građana “Žene Begaljice”, kada se u tom pitomom gročanskom selu vrši svojevrsna prezentacija etno kuhinja i nacionalnih jela, grnčarstva i drugih starih zanata, smotra ručnih radova i folkora... čime se vrši promocija seoskog turizma koji u ovom kraju ima velikog potencijala.

Svake godine za Spasovdan, najbolji harmonikaši Srbije pokazuju svoje umeće i talenat u Boleču, na tradicionalnom Spasovdanskom saboru harmonikaša, a nedelja pre Petrovdana u Vrčinu je rezervisana za festival folkora i kulturno sportsku manifestaciju pod nazivom “Pesmom za Srbiju”.

Smeštajni kapaciteti Grocke za sada su ograničeni na dva objekta: Hotel “Radmilovac” koji raspolaže sa 23 komforne sobe i prostranim parkingom, te objekat Sportsko rekreativnog centra “Invest-turist” sa 50 ležajeva.

Na obali Dunava nalazi se više ugostiteljskih objekata na splavovima, a ponudu upotpunjuju i mnogobrojni kafići, kao i restorani na čijim menijima pravu poslasticu za sladokusce predstavljaju razni specijaliteti od sveže dunavske ribe, ali i specijaliteti tradicionalne srpske kuhinje.

Blago zatalasano zemljište na kome uspevaju sve vrste kontinentalnog voća, moćni i uvek tajanstveni Dunav sa svojim adama i sprudovima, prebogata istorijska baština i sve više privatnih preduzetnika poznatih širom zemlje i inostranstva, svrstavaju Grocku u opštine koje mnogo toga mogu da ponude. Poslednje nedelje Jula i prvih Avugstovskih dana, u ovu živopisnu varoš koja tada odzvanja pesmom, smehom i grajom, na Gročanske svečanosti sjate se desetina hiljada gostiju iz cele zemlje, a Grocka im se tih dana predaje i pokazuje u svom najboljem svetlu. Zreli plodovi tek ubrani u voćnjacima, sveži sokovi, kajsijevača, viljamovka i riblji specijaliteti, samo su deo bogate trpeze i ponude za sve putnike namernike koji su došli da se upoznaju sa ovim lepim krajem, njegovim običajima i stanovnicima. Dođite i Vi, i upoznajte jednu od najlepših opština glavnog grada. Dobro došli u Grocku!

Turizam Turizam Turizam
  • Turizam
  • Turizam
  • Turizam
  • Turizam
  • Turizam
  • Turizam
  • Turizam
  • Turizam